Croaziera Fiordurile Norvegiei si Capul Nord cu Hurtigruten

Craciun si Revelion, 23 decembrie – 3 ianuarie 2021

tarif: de la 1850 Eur/persoana/sejur

Craciunul si Revelionul pe un vas de croaziera ce traverseaza Cercul Polar Arctic si unde artificiile sunt inlocuite de spectacolul natural al Luminilor Nordului.

Pentru cei care nu prefera o vacanta “la caldura” ci una cu adevarat grandioasa, 12 zile de navigare de-a lungul Fiordurilor Norvegiei si pana la Capul Nord vor fi cu siguranta o experienta memorabila!

Ziua 1: Ajungem la Bergen, orasul denumit si “Poarta catre Fiorduri”. Vizitam cheiul Bryggen (monument UNESCO), Piata de Peste, Cartierul Hanseatic, Biserica Sf. Maria (Mariakirken), Turnul Rosenkrantz si Hakonshallen. Apoi urcam cu funicularul pana in varful muntelui Fløyen (urca 320 m in 5 minute), de unde vom admira panorama orasului si a fiordului.

La ora 21:30 urcam la bord pentru o croaziera de vis, la finalul careia vom atinge cel mai nordic punct al continentului european – Nordkapp. Pe vas, ne vom bucura de peisajele extraordinare intalnite de-a lungul coastei norvegiene, incercam delicioasa bucatarie norvegiana si facem cunostinta cu oameni din toata lumea.

Ziua 2:  Maloy – Torvik – Alesund – Molde – Kristiansund

Dimineata, vom ajunge in Alesund, splendidul oras in stil Art Nouveau, iar de aici continuam pe magnificul fiord Geiranger, inclus in patrimoniul UNESCO pentru peisajele sale impresionante. Admiram frumoasele cascade Brudesloret (Valul Miresei), Friaren (Petitorul) si De Syv Sostre (Cele Sapte Susori) si muntii care se oglindesc in apa cristalina a fiordului. Spre seara, navigam spre Molde, unde peisajele incantatoare ale Alpilor Romsdal l-au fascinat si pe Henrik Ibsen, care adesea venea aici in vacanta. Continuam usor printre insulitele Hustadvika catre pitorescul port Kristiansund.

Ziua 3:  Trondheim – Rorvik

Dimineata ne trezim la Trondheim, prima capitala a Norvegiei. Este un oras cu o istorie bogata, unde vom putea vizita cele mai atractive obiective: Catedrala in stil gotic Nidaros, unde in trecut regii Norvegiei isi primeau binecuvantarea, Resedinta Arhiepiscopului si Muzeul Muzicii (Ringve). Exploram stradutele mici, dar cochete, traversam cel mai vechi pod al orasului, observam vechile cladiri de lemn ce au fost restaurate si savuram o cafea aromata in port, inainte de reimbarcarea pe vas.

Ziua 4:  Ornes – Bodo – Stamsund – Svolavaer

Azi traversam Cercul Polar Arctic si inaintam printr-un peisaj spectaculos, cu insulite si stanci de forme uimitoare, ale caror origini sunt subiectul legendelor. De la Bodo, vom naviga spre magnificele insule Lofoten si apoi prin spectaculosul fiord Trollfjord.

Ziua 5:  Harstad – Finnsness – Tromso – Skjervoy

Este o zi cu alte peisaje incantatoare. Inainte de micul dejun admiram biserica medievala Trondeness de langa Harstad, apoi navigand de-a lungul fiordului Vagsfjord, trecem pe langa pitoreasca insula Senja.

Ajungem la Tromso, denumit si “Parisul Nordului”. In secolul al XIX-lea, navele rusesti, britanice, olandeze si germane ancorau aici inainte de a porni in expeditie, la vanatoare de balene, morse sau foci. Ne vom bucura de cafenelele si magazinele moderne si vom admira impresionantele vitralii ale Catedralei Arctice, Muzeul Polar, Muzeul Tromso, Muzeul de Arta al Norvegiei Nordice.

Ziua 6:  Oskfjord – Hammerfest – Honningsvag – Berveleg

Atractiile zilei sunt Hammerfest, cel mai nordic oras mare din lume, Capul Nord (situat la 710 latitudine nordica), Honningsvag – “capitala Capului Nord”, Muntii Finnkjerka, coloniile de pasari si populatia Sami.  Aceasta zona denumita Finnmark este tinutul fascinant al populatiei Sami, acolo unde civilizatiiile rusa si finlandeza se intrepatrund, dar este si taramul celui mai nordic punct al continentului european si locul unde in timpul verii puteti vedea turmele de reni plimbandu-se nestingherite si taberele Sami.

Platoul Capului Nord se ridica aproape vertical, pana la 307 m altitudine, deasupra apelor reci ale Oceanului Arctic. Capul Nord se afla in Insula Mageroya din nordul Norvegiei, la o distanta de 2102.3 km de Polul Nord. Accesul se face prin Nordkapphallen, un centru comercial care adaposteste numeroase exponate legate de istoria Capului Nord.

Ziua 7:  Kirkenes  – Vardo – Batsfjord – Berlevag

Dimineata ajungem la Kirkenes, aflat la doar cativa km de granita cu Rusia si de comunitatea Sami din nordul Finlandei. Debarcam si putem merge in excursii optionale: cu snowmobile (iarna), excursie la granita cu Rusia, etc.

Dupa-amieza, incepem croaziera spre sud, inapoi la Bergen si vom vedea pe timp de zi locurile prin care am trecut noaptea in prima parte a croazierei.

Ne bucuram de Varangerfjord, singurul fiord cu deschidere estica din Norvegia, renumit pentru diversitatea si bogatia faunei si a pasarilor in special, si de cel mai estic oras norvegian – Vardo. Admiram Peninsula Varanger, unde sapaturile arheologice au pus in evidenta urmele unei comunitati ce dateaza din mileniul 9 i.Hr. Spre seara, ajungem la Bastfjord, asezare ce dateaza din Epoca de Piatra, iar pe fundal avem Muntii Tanahorn, un loc sacru al populatiei Sami.

Ziua 8:  Honningsvag – Havoysund – Hammerfest – Oksfjord – Skjervoy – Tromso

Trecem prin Honningsvag si Havoysund in timpul diminetii, dupa care, vasul va opri pentru o ora si jumatare in Hammerfest, cel mai nordic oras din lume. In ciuda asezarii sale indepartate, Hammerfest a fost primul oras norvegian cu iluminare stradala, avand propria sa centrala electrica.  Vedem ghetarul de pe Oksfjord, care se continua in mare iar seara, acostam la Tromso, unde veti putea participa la concertul  din Catedrala Arctica sau va puteti face o idee despre viata de noapte a orasului.

Ziua 9:  Harstad – Risoyhamn – Sortland – Stokmarknes – Svolvaer – Stamsund

In cursul acestei zile strabatem unul dintre cele mai spectaculoase arhipelaguri din lume – Insulele Lofoten si Vesteralen fiind considerate de multi drep cele mai frumoase locuri de pe coasta vestica a Norvegiei. Aici puteti face o excursie optionala intre Harstad si Sortland, pentru a admira mai indeaproape peisajele mirifice. Inaintam apoi pe dramaticul Trollfjord ale carui peisaje va vor tine cu sufletul la gura.

Ziua 10:  Ornes – Nesna – Sandnessjoen – Bronnoysund – Rorvik

Parcurgem apele cristaline bogate in cod de la Cercul Polar, trecem pe langa idilica insula Sandnessjoen, admiram impresionantele creste muntoase – Seven Sisters (Muntii Sapte Surori), iar spre seara ajungem la Rorvik.

Ziua 11:  Trondheim – Kristiansund – Molde

Dimineata devreme sosim la Trondheim. Vizitam Nidaros, cea mai mare catedrala medievala a Norvegiei si resedinta Arhiepiscopului sau Muzeul Muzicii. Continuam apoi pe incantatorul Trondheimsfjord, pe langa Insula Hitra (denumita si Insula Caprioarelor), iar catre miezul noptii ajungem la Alesund, unde veti putea admira orasul stralucind feeric in noapte.

Ziua 12:  Torvik – Maloy – Floro – Bergen

In timpul noptii si dimineata navigam intre Torvik, Maloy, Floro si prin arhipelagul de la nord de Bergen.  Dupa pranz, sosim la Bergen, punctul terminus al acestei croaziere. Ne cazam la hotel, apoi timp liber pentru a explora orasul in atmosfera sa vesela si petrecareata si oamenii calzi si primitori.

Ziua 13:  Bergen – Bucuresti

La orele pranzului transfer pe cont propriu la aeroport si zbor inapor spre casa incarcati cu bagaje pline de amintiri pentru toata viata.